Tuesday, July 16, 2013

Farbanje kose - osnovni saveti i pravila

Ovih dana pokušavam da saberem misli kako i kojim redom da pišem tekstove, odlučila sam da više ne razmišljam već da pišem ono što mislim da je najpotrebnije.
Odlučila sam da napišem post o osnovama farbanja kose, budući da je ovo jedna komplikovana disciplina i da se mnoge devojke u to upuštaju olako. Pitate se šta znače brojevi i oznake na farbi? Koliko je farba štetna za kosu? Šta je blanš, a šta skidač, a opet - šta je posvetljivač?


Profesionalne i dragstorske farbe za kosuZa početak potrebno je jasno razgraničiti profesionalne i dragstorske farbe za kosu. Profesionalne farbe  mogu se nabaviti isključivo u prodavnicama frizerske opreme (ne, reklama da je Syoss profesionalna nega nije tačna!). Ovakve prodavnice drže nekoliko brendova profesionalnih boja za kosu, hidrogena, i preparata za negu. Naravno, kao što možete pretpostaviti, kvalitet ovih farbi je daleko iznad dragstorskih brendova, ali ih ne treba uzimati zdravo za gotovo. Prvenstveno su namenjene frizerima koji znaju da barataju nijansama i podtonovima kako bi dobili pravu nijansu. Ovaj zanat koliko je zahtevan - toliko i nije. U daljem tekstu ću prokazati osnove zanata farbanja kose, a uz malo truda i vi ćete znati da čitate oznake i prepoznajete potrebu u skladu sa ciljevima i željama.
Pigmentacija profesionalnih farbi za kosu je daleko ispred dragstorskih, koncentracija amonijaka je manja, i samim tim je zaključak - bolji rezultat i manje oštećenje kose.
Dragstorske farbe su najčešće lošeg kvaliteta, slabe pigmentacije, jeftinog sastava, a nijanse su potpuno nepouzdane.
Uvek i svima preporučujem da se prebace na profesionalne farbe za kosu, jer koje god da su - kvalitetnije su od svega što možete naći u  redovnim parfimerijama.

Kolor šampon ili ne?


Ne mogu dovoljno naglasiti to da kod nas ne postoji pravi kolor šampon! Ono što pojedini brendovi nazivaju kolor šamponom je čista marketinška prevara. To su klasične farbe, koje se ne ispiraju, koje sadrže hidrogen, uglavnom i amonijak. Dobro pazite pri izboru, nema tog farbanja koje će nestati kao rukom odneseno posle mesec dana. Ranije su postojali Palette kolor šamponi koji su se potpuno ispirali posle 4-6 nedelja. Njih odavno nema na tržištu, bilo je priče da će se ponovo pojaviti.
Umesto kolor šampona, ukoliko se plašite oštećenja kose ili imate prirodno slabu i tanku kosu, priuštite svojoj kosi blagi preliv. Za to vam je potrebna farba (ili farba bez amonijaka) i 3% hidrogen. Razmutite u meri 1:1, držite na glavi 10ak minuta, i kosa će vam biti osvežena i dobiće novi sjaj. Od preliva ne očekujte da će drastično promeniti prirodnu nijansu vaše kose, može da je potamni ili posvetli najviše za jedan ton i da blagi odsjaj.


Oznake na farbama


Kada sam govorila o profesionalnim bojama za kosu pomenula sam nijanse i tonove. Nijansa označava dubinu boje, odnosno koliko je boja svetla ili tamna, dok ton označava odsjaj koji farba u sebi sadrži. Nijansa je obeležena prvim brojem, dok su odsjaji obeleženi brojem iza tačke ili kose crte.
Na primer, farba ima oznaku 6.34 - šestica u ovoj oznaci označavaće tamnoplavu nijansu, a .34 bakarno crvenkasti odsjaj.
Pre nego što se odlučite za farbanje dobro proučite ove brojke, od njih zavisi rezultat farbanja.


Nijanse:
1 - crna
2 - najtamnija braon
3 - tamno braon
4 - srednje smeđa
5 - svetlo smeđa
6 - tamno plava
7 - srednje plava
8 - svetlo plava
9, 10, 11, 12 se kod svakog proizvođača drugačije obeležavaju, u pitanju su najsvetlije plave, specijalno plave i sl.

U vezi sa nijansama potrebno je napomenuti da su nijanse od 1 - 3 sve gotovo crne, dosta tamne i teško se skidaju sa kose. Svakom ko se farba najčešće preporučujem da ne ide tamnije od šestice, jer je 6 iako naznačena kao "tamno plava" zapravo neka lepa srednje smeđa nijansa. Primera radi, ovo je nijansa 6.

Odsjaj farbe je takođe ključan kada farbate kosu, od njega zavisi da li želite da farbate kosu u topli ton, ili hladniji, crveni ili bakarni. Iza tačke u oznaci farbe po sledećem spisku ćete uglavnom prepoznati odsjaje.

0 - prirodan
1 - pepeljast
2 - violet
3 - zlatan
4 - bakarni
5 - crveni
6 - mahagoni
7 - duvan
8 - biserni
9 - bež

Ovi odsjaji znaju da se razlikuju kod različitih brendova, ali je u suštini i kod većine to - to. 

Dakle, na sledeći način koristite ove brojeve: ukoliko želite smeđu toplu nijansu, razmislite o farbama 6.35 (zlatkasto crvenkasti odsjaj), ili 6.77 odsjaj boje duvana, ukoliko želite pepeljasto srednje plavu vaš broj će biti 8.1 ili 8.11 (dublji pepeljasti odsjaj, uglavnom pogodan za ubijanje neželjenih žutih, crvenih i narandžastih tonova). Ukoliko želite tamno crvenu kosu - vaša nijansa je 5.5 ili 5.56 itd. Uvek pre kupivine pregledajte ton kartu boja, ona je svakako vernija od fotografija na kutijama dragstorskih farbi. Slike sa kutije farbe molim vas zaobiđite, za dobrobit vaše buduće boje :)Hidrogen i farbanje


Osim standardnih 6%, 9% i 12% postoje i druge vrste hidrogena koje služe za fino nijansiranje, prelive, pramenove i blanš. Ono što je vama potrebno da znate je da je 3% hidrogen odličan za prelive koji služe za osvežavanje boje pramenova, ili za tamne prelive koji služe za obnavljanje boje. 6% hidrogen pogodan je za sve vrste farbanja i ne menja nijansu kose. 9% se koristi kod zahtevnijih izvlačenja boje, plave ili iz tamnije u svetliju. 12% se uglavnom koristi kod farbanja u najsvetlije plave nijanse. Hidrogen od 12% ima najveću tendenciju da ošteti kosu tako da je poželjno izbegavati njegovu čestu upotrebu. Boje se sa hidrogenom mešaju u različitim odnosima 1:1 1:1,5 ili kod plavih čak 1:2. Uputstvo za mešanje ćete naći na kutiji vaše farbe.


Blanš, skidač i posvetljivač - šta je ovo?Razlika između ova tri pojma je prevelika zato se koji sekund zadržite na ovom deliću teksta.
Skidač farbe za kosu pojavio se kod pojedinih profesionalnih brendova za kosu, i obećava skidanje farbe sa dlake. Obećanje da će ovaj preparat skinuti upornu crnu ili drečavu crvenu nijansu naravno ne treba shvatiti bukvalno. Postoje različita iskustva i različiti rezultati. Nekome su ovi preparati pomogli da se reši neželjene boje sa kose (naravno, nikad ne u potpunosti!) nekome nisu s kosom učinili ništa. Najvažnija odlika ovih skidača je da ne ošteuju kosu i ne mešaju se s hidrogenom. Nisu na bazi blanša.
Blanš služi za posvetljivanje kose, može se naći u svim parfimerijama. Uglavnom je u formi praha, plavog ili belog, može biti i u formi kreme. Meša se sa određenim procentom hidrogena u zavisnosti od željenog stepena posvetljivanja. Veoma je štetan za kosu i ne treba pribegavati ovoj metodi bez stručnog frizerskog nadzora.
Posvetljivači mogu da se kupe u svim parfimerijama, imaju ga mnogi brendovi (Garnier, Palette, Syoss) i služi posvetljivanju kose u par nijansi. Na bazi blanša je ali je manje štetan, kao neki blaži blanš. Takvi su uglavnom i rezultati - blaži. Oštećuje kosu poprilično.


Postupak farbanja kose

Svaka kosa i boja zahteva drugačiji tretman pri farbanju. U nekim narednim tekstovima pisaću o pojedinačnom farbanju svake nijanse koju sam isprobala kao i nege iste.
Prvo farbanje kose je uglavnom i najlakše. Umutićete farbu i hidrogen i početi da bojite celu kosu ravnomerno počevši od izrastka pa do krajeva kose.
Svako naredno farbanje iziskuje dodatno angažovanje i procenu kako kosa ne bi bila previše puta tretirana. Svako sledeće farbanje trebalo bi da podrazumeva farbanje samo izrastka, a ukoliko je boja izbledela ili se isprala, odraditi preliv na dužini poslednjih 10 minuta držanja farbe.
Naravno, ovo ne važi uvek, pogotovo ako smo u procesu izvlačenja željene boje. I onda se potrudite da farbu na dužini kose dužite što kraće kako ne bi došlo do oštećenja. Tamnije nijanse su pogodne za održavanje jer se manje ispiraju, i veoma brzo hvataju na vlas tako da je dovoljno farbu razmazati po celoj kosi nekih 10ak minuta uz 3 posto hidrogena.
Plave nijanse takođe su zahvalne za održavanje na dužini, uglavnom je nijansa na dužini željena i nema potrebe da se obnavlja, osim povremenog preliva.
Crvene i riđe nijanse su najzahtevnije, najbrže se ispiraju i posle mesec dana boja jednostavno nije onakva kakvu želite. Kad sam sama bila crvenokosa farbala sam svaki put celu dužinu. Iz prostog razloga što nisam našla način da boju održim konstantno lepom. Jedino što sam primenjivala je da farbu koju nanosim na dužinu razblažim pakovanjem i regeneratorom. Isto mi je hvatala boja a imala sam osećaj da manje šteti. U svrhu održavanja zahtevnih boja postoje regeneratori u boji imaju ih Revlon i Loreal, ali nikad do sad nisam imala priliku da ih probam, čula sam da su sjajna stvar.

U zavisnosti od željene boje, izaberite pravu kvalitetnu farbu, uklopite ga sa pravim hidrogenom, i ne zaboravite da negujete kosu kako zaslužuje, farbana kosa može biti potpuno zdrava ukoliko joj posvetite dovoljno pažnje i nege.

Veliki pozdrav,


Monoklica
<3
227 comments:

 1. Zanimljivi podaci. Skoro ništa od ovoga nisam znala iako sam se dosta dugo farbala i to vazda drastično (iz crne u vatreno crvenu pa u narandžastu pa u crnu pa...). Već dosta dugo se ne farbam, ali pošto imam dosta sedih, a tamnokosa sam razmišljam da uradim nešto nezahtevno sa bojom kose. Možda bi mi preliv bio dovoljan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Zavisi koliko si tamna prirodno i koliko sedih imaš. Ukoliko ih nemaš mnogo tamnija farba slicna tvojoj prirodnoj bi bila dovoljna sa 3% hidrogena. Ako se ispere sa sedih brzo, onda predji na 6%. Tamnije farbe bolje prekrivaju sede.
   .

   Delete
  2. O, nisam očekivala i predlog. Hvala ti. Prilično sam tamna (skoro crna), a sede su mi raspoređene tako da ću uskoro biti so i biber (genetika mi je takva) tako da ću poslušati savet za 3% hidrogena i tamnu farbu. Šta god da bude biće mi zanimljivo :D

   Delete
 2. Ovakav post nam je trebao. Sve najbolje. Pozdravcic! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Zaboravila sam da pitam, a sta oznacava 0, npr.0/10? U pitanju je Subrinina farba za kosu, farbam se sa njom, ali kada se ispira vuce skoroz na braon, inace je navodno biserno plava. :)

   Delete
  2. 0/10 ili 0/bilo koji broj je samo toner, dodaje se farbama sa prirodnim tonom, ili da se pojača postojeći ton, kod nekih proizvođača postoje čak nijanse 5/ bez drugog broja, ton se tek dopunjuje tim korektorima :)

   Delete
 3. Bravo draga... odlican tekst... :)
  Vilhelmina.. kod farbi koje ja koristim to sa nulom je kreator iliti toner ili pojacivac boje... mesa se sa farbom i hidrogenom... kod dragstorskih farbi je verovatno drugacije...

  ReplyDelete
 4. Blog je fe-no-me-na-lan. Puno novih stvari sam saznala :)
  Jedino što mi za sad fali jesu primeri konkretnih preparata (npr u tekstu o šamponima, jer ja lično još nisam naišla na šampon bez sulfata osim DMovog bebi šampona; ili koji su to profesionalne marke farbi za kosu i gde se kupuju, u ovom tekstu).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Biće toga mnogo, sad spremam tekst o šamponima koje koristim, o onima koje sam koristila i kakvi su mi bili utisci, pa isto tako o regeneratorima, pa o pakovanjima itd. itd. :)

   Delete
 5. Super tekst Monoklice! Da li moze da se razblazi 6% hidrogen sa vodom i da dobijem 3% ? To sam cesto radila..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Može, tako sam ja radila kad mi ponestane troprocentnog hidrogena. Razblaživala sam i regeneratorom ili šamponom, sve je ok.

   Hvala :*

   Delete
 6. Hvala ti draga puno :* .probacu i regeneratorom i samponom:)

  ReplyDelete
 7. Fenomenalan tekst, moram priznati da sam dosta stvari tek sad saznala :D. Ja se vec dugo premisljam da li da pocnem da se farbam ili ne, ali posle ovog posta i ako odlucim, bice to neki preliv.
  Pozdrav :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti puno, ako budes imala nekih nedoumica - pisi mi :)

   Delete
 8. Sve ovo sto sam procitala mi se dopada, zato se i javljam, osim hvale, zelim i da te pitam za savjet. Koju farbu preporucujes, znaci konkretno marku i eventualno broj, za smedju-tamno smedju kosu, a da je kvalitetna? Sta mislis o Lorealovim farbama? Veliki pozdrav za tebe.. Sladjana iz Podgorice

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oh pardon, gugl je odlučio da me ne obaveštava o svim komentarima, pa tako kasnim s odgovorom. Od dragstorskih Lorealove su ok, keune je takođe ok, ali ja bih radije birala farbe koje možeš da kupiš u salonima. macadamia, Davines, Koleston, sve su to veoma kvalitetne farbe a sigurno da znaš neke salone gde možeš da kupiš farbu. Za tamno smeđu ne preporučujem tamnije ok nivoa 4. 4.0 sa slobodno 3% hidrogena kao nemaš sede biće super :)

   Delete
 9. Nisam nikad probala kolor sampone i nasla sam na netu da se kod nas moze naruciti Ryana kolor sampon. Nesto malo sam citala o tome, pisali su da se brzo ispira. Jel mozda znas nesto vise o tim samponima? Sto se farbe tice, ne bih farbala celu kosu ali cu mozda pramenove izvuci posle leta.:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nisam probala te Ryana kolor šampone. Trebalo bi pogledati šta sadrže, da li se koristi uz nju hidrogen, da li ima amonijak ili PPD, ili bilo šta slično. Bitno je i šta očekuješ od kolor šampona, da li da se ispere ili samo da ne ošteti kosu. :)

   Delete
 10. Zanimljiv tekst. Posto ja nisam bas iskusna, treba mi savet. Kako da dodjem do ove boje? Prirodno mi je tamno smedja kosa.

  http://myfashionhunt.com/wp-content/uploads/2012/06/tricolore_001.jpg

  http://myfashionhunt.com/wp-content/uploads/2012/05/185303_2303855004265_1485931115_2646473_4546052_n.jpg

  http://myfashionhunt.com/wp-content/uploads/2012/06/casual_008.jpg

  Pozdrav :D
  Maja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Macadamia 6,77 je identicna, kad se ispere ista je kao na prvoj slici, kad je sveze ofarbana ista je kao na trećoj. Pogledaj ovaj post http://sjajnakosa.blogspot.com/2013/06/sve-faze-moje-kose.html

   I pogledaj fotografiju gde mi je kosa uvijena - to je ta farba!

   :)

   Delete
  2. aaa divna ti je kosa :D
   hvala

   Delete
  3. i jos nesto koji hidrogen da uzmem? :)

   Delete
  4. Hvala :)

   6% hidrogen za prvo farbanje :)

   Posle za održavanje boje možeš sa 6% izrastak, a sa 3% dužinu poslednjih 15 minuta držanja farbe.

   Delete
 11. Super saveti!I ja imam jedno pitanje.Koristim Palette W5 Nugat,ali su mi krajevi i dalje tamni a na vrhu je dosta svetlije,j podloga mi je inace tamno braon,i nikako ne mogu da je izjednacim.Mozete li mi dati neki savet,htela bih neku svetliju boju cokolade,ali nikako ne uspevam u tome,imate li neki savet koju bih od dragstorskih mogla da probam?Pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nažalost, jedino ti preostaje blanš kupka ili skidač farbe, teško ćeš farbanu kosu posvetleti samo farbom. Pogledaj ovaj post http://sjajnakosa.blogspot.com/2013/08/izlazak-iz-crne-nemoguca-misija-u.html

   :)

   Delete
 12. Cao,
  saveti su ti super, imam jedno pitanje. Moja prirodna kosa je svetlo braon, htela bih da probam garnier 8.1 pepeljasto plavu. Da li ce to da mi lepo uhvati ili treba jos neki hidrogen da kupim, ili je taj sto se dobija sa bojom dovoljan? Pozdrav

  ReplyDelete
 13. Saveti su vrh!!! :)
  Imam jedno pitanje,vec dugo se farbam u plavo,ali nikad da dobijem boju koju zelim.Isprobala sam sve farbe ali nikako da dobijem onako bas svetliju boju ..(bela boja) ,Juce sam kupila Syoss 11-0.Citala sam da od ovog posvetljivaca opada kosa,postaje zuta i loseg je kvaliteta.Sad ne znam sta da radim..? Zaboravila sam da kazem da sam probala i Keune 1517 ali sam ispala siva :D :D Svi su me u skoli gledali o.O ..Helpp ..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nemoj koristiti posvetljivače jer u sebi sadrže blanš. Najbolje bi bilo da se prebaciš na profesionalne farbe sa pepeljastim i/ili bisernim odsjajem. Probaj da nađeš nijansu u katalozima Davines, Macadamia, Koleston farbi. Ove farbe se kupuju u frizer shopovima, u Beogradu je najveći Cvrle.

   Delete
 14. Super saveti! :) Mene zanima sta znaci oznaka na loeralovoj farbi 50 cisto kestenjasta..to je ova
  http://www.lorealparis.rs/bojenje-kose/boja/sublime-mousse/50-cisto-kestenjasta.aspx
  Imam tamno smedju boju kose, i pokusavala sam da izvucem nesto svetlije ali uvek se presijava na narandzasto ili crveno.. sada zelim da se vratim u boju slicnu prirodnoj..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Žalili su se ljudi da im loreal u peni ispada mnogo tamno, gotovo crno. Ova farba ne bi bila moj prvi izbor. Postavi sliku svoje kose i boje kou hoćeš da dobiješ pa ću ti preporučiti neku drugu :)

   Delete
  2. e posto ja ne mogu da se snadjem da ubacim sliku, nasla sam priblizno nesto...ovakva mi jje kosa trenutno
   http://www.fashiondivadesign.com/wp-content/uploads/2013/01/bronde-hair-color.jpg,
   a posto sam ja zelela sve samo ne ove narandzaste odsjaje najradije bih se vratila u boju slicnu prirodnoj koja je ovakva otprilike
   http://www.posh24.com/photo/1114077/jessica_alba_dark_brown_hair_b ili mozda nesto ovako.. http://www.becomegorgeous.com/hair/photos/trendy-celebrity-haircuts-and-hair-color-ideas/jessica-alba-golden-brown-hair-color-I227475... Samo da ne bude previse tamno i da nema vise ove crveno narandazste nijanse..help :)))

   Delete
  3. Uzmi Macadamia farbu pod oznakom 5.0 i 6 posto hidrogena :)

   Delete
  4. Hvala puno! :))) je l' je to ova :) http://www.alexandar-cosmetics.com/sr/product/farba-za-kosu-macadamia-100ml-5

   Delete
 15. Citam tvoj blog i prosto ne mogu da verujem da mi je ovaj post promakao. Ovo mi je trebalo,hvala puno na detljnom objasnjenju. Posto i ja imam sede i moram da se farbam,sve vreme sam se cudila zasto se kod mene tako brzo ispire,ustvari mislim da je to do tih dragstorskih farbi. Da li mislis da bih bila mirnija,odnosno imala i manje ostecenja kose sa frizerksim farbama? Htela sam da probam macadamia farbe,a uskoro cu i matrix. Medjutim ja zbog sedih moram ipak cesto da se farbam,pa ne znam kako da makar malo postedim kosu,trudim se samo izrastak da farbam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naravno, pigmentacija im je bolja, kvalitet, manje oštećuju. Probaj Macadamia farbe, za Matrix sam nacula od frizera da ne pokriva sede, a cula sam da su u pokrivanju sedih najbolje Koleston farbe.
   Uvek farbaj izrastak a prelivaj dužinu.

   Delete
  2. Hvala puno :) Ovo me sada rastuzilo za matrix,jer nije uopste jeftino,i bas sam se spremila da odvojim vecu kolicinu novca,jer su mi svi nahvalili.

   Delete
 16. Draga Monoklice, slucajno sam naisla na tvoj blog. Pisem ti i Amerike, pet minuta do ponoci, nakon sati istrazivanja web-a u potrazi za informacijom. Odusevljena sam savjetima. Trenutno imam prirodnu kosu. Napokon sa 29 godina, nakon godina farbanja u plavo, crno, uspjela sam pustiti svoju prirodnu boju kose. Duzina mi je ispod ramena, jako ravna, sjajna. Sada bih htjela uraditi baylage pramenove, da kosi dam malo dimenzije. Trenutno mi je boja srednje smedja sa zlatnim odsjajem koliko mogu da upratim. Ne bih htjela da mi pramenovi idu na plavo, nego vise ona neka ledena svijetlosmedja, tamno plava ( dark blonde?). Zamolila bih te ako imas vremena da bacis pogled na ovaj link od prirodne boje za kosu koju zelim koristiti :
  http://www.naturtintusa.com/naturtint-color-chart.php

  Sto bi bila tvoja preporuka : ash blonde ili da se drzim sedmice u tonu neutral- hazelnut blonde? Da li da pokusam s nijansama zlatnog podtona (dark golden blond ili golden blonde? ) ako mi je vec takav na kosi ili je bolje s ovim gore navedenim?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pozdrav! Bas mi je drago da se citam tako daleko :)
   Ja ti savetujem da ne ides ni sa cim osim pepeljastog za pocetak. Ostale nijanse znaju da ispadnu zuto ili ridje kada se stavljaju na tamniju podlogu. Ja bih na tvom mestu pokusala sa 8A, ona nije presvetla, tek tek će ti prošarati prirodnu boju. Ako budeš htela veću vidljivost moraćeš sa najsvetlijom pepeljastom da pokušaš

   Pozdrav!

   Delete
  2. Mnogo hvala. Tako sam i mislila, ali znas kako je oko kose, jos kad je u kucnoj radinosti- uvijek je bolje jos jedno misljenje :) Super je blog, veselim se daljnjem citanju !

   Delete
 17. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 18. Cao,

  Da li znas proizvodjaca cije plave farbe nemaju zuti, zlatni odsjaj? Ja trenutno koristim Alter ego farbu koja ima ljubicasti podton koji bi trebalo da neutralise te zute nijanse, ali opet boja vuce na zuto. Ranije sam koristila Rolland i probala neke Aurine - isti slucaj. Uglavnom sam koristila neke pepeljaste nijanse. Mozda bi trebalo da koristim hidrogen od 12%? Ja koristim od 9%, bojim se da bih jacim unistila kosu.

  Unapred hvala. :)

  P.S. Sve pohvale za blog, super su saveti! :)

  Pozdrav,
  Ljilja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Izvini na zakasnelom odgovoru, google me ne obaveštava o svim komentarima...
   Najbolje da uzmeš kvalitetne farbe, tu spadaju Davines, La Biostetique, Koleston, Loreal professional, to su najbolje farbe na tržištu. Za hidrogen ne znam šta da ti kažem, ja se farbam sa 6% jer mi najbolje odsjaji izvlače s njim :)

   hvala puno na pohvalama :*

   Delete
 19. Veliki pozdrav!! Jako mi je drago da sam naišla na ovaj tekst o farbanju, farbam se već duuugo, a nisam znala ništa o brojevima na farbama...Treba mi savet - moja prirodna boja kose ja tamno braon, a farbam se sa Keune - ovom farbom 8.1 sa 6% hidrogena, ta nijansa mi je ok, ali nekako deluje suviše veštački, tako svetla boja odgovara mom tenu, koji je svetliji, ali bih volela nešto opet svetlo i prirodnije na glavi, ako može savet koju farbu (ja sam za te profesionalne, mada i ove dragstorske ako ima neka dobra, dolaze u obzir) i koju nijansu mi preporučujete...Hvala, Tanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Postavi sliku onoga st zelis, ne znam sta mislis kad kazes "prirodnije". Mogla bi uzeti samo za nijansu tamniju, 7.1 sa 6% hidrogena, Keune ako ti odgovara ne menjaj je :)

   Delete
  2. Pokušala sam da stavim svoju sliku, sa ofarbanom kosom farbom 7.73 FREE LIMIX, lešnik, ali ne mogu da je okačim, uglavnom, zadovoljna sam bojom, ali kosa ima neki narandžasti odsjaj, pa je moja molba i pitanje - kako mogu da ugasim tu nijansu (nanrandžastu), da li mogu da dodam još neku boju u tu lešnik, kako bi bila samo lešnik..
   Hvala, Tanja

   Delete
 20. U farbama (npr.Syoss) uvek dolazi ona mlecna emulzija,pa me zanima koji je to hidrogen u pitanju? 6%? 9%?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nigde to ne pise. Mozemo samo pretpostaviti da su u tamnijim 6%, u svetlijim 9 ili 12. Jos jedan razlog zasto se ne treba farbatim tim farbama - potpuno nepouzdane, ne znas ni sta stavljas na glavu.

   Delete
 21. Monoklice,moze nesto vise o blansu bez amonijaka (biljnom),koliko posvetljuje,sa kojim procentom hidrogena je najefikasniji,itd..Pozdrav. :*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja sam koristila Rollandov organski blans sa 6% hidrogena. Posvetljuje poprilicno (4-5 nijansi je meni osvetlelo za ombre), ali manje nego obican blans, ostecuje dosta ali opet manje nego obican. Mada tosu sve nijanse i u izvlacenju i u ostecenju, blans je blans, treba ga sa oprezom upotrebljavati, jednako je stetan i jedan i drugi, a opet veoma efikasan u strucnim rukama. :)
   :*

   Delete
  2. Hvala na realnom odgovoru. :) Treba mi za koren jer farbe definitivno ne mogu da urade to sto zelim a opet,imam strah od ostecenja pa sam mislila da je od dva zla (obican i biljni),ovaj manje ali verujem i da su,kako kazes,samo nijanse u pitanju.Bicu oprezna.Hvala jos jednom. :*

   Delete
 22. Monoklice,super je blog, dosta poucan.
  Zanima me kako da posvetlim krajeve kose za ombre? Imam prirodno smedju kosu, farbala sam je Stillovom farbom-japanska tresnja, kosa sada ima neki crvenkasti sjaj. Koji hidrogen i koju farbu da koristim? :) Da li je dobar Helenton hidrogen sa pantenolom? Pozdrav :**

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala na komplimentu :)
   Najbolje blanšom ili blanš kupkom, ostalo će posvetleti kosu neznatno ili neće uopšte :)

   Delete
 23. Predivan blog konacno da neko ko ima znanje odgovara na nase poruke. Trenutno koristim farbe od Welle i mjesam tri 7/0 , 7/1 , 7/7 od svake po 20 gr sa 6 % hidrogena ( tako mi je rekla frizerka ) . Ali nesto nisam bas zadovoljnja i volila bih da postignem svjetliju nijansu ..kao odpriklike 8/1 eee sad ne znam da li da uzmem 9 % hidrogen i da mjesam mozda 8/0 i 8/1 . A sad cu da posaljem sliku boje koju bi volila da postignem , sad trenutno imam neki narandjasto i malo crvenkasti odsjaj a to mi se nikako ne svidja .

  ReplyDelete
  Replies
  1. odprilike zelja mi je imati ovakvu boju kose kao sto je trenutno na mojoj profilnoj slici , to nisam ja , to sam samo nasla sliku na internetu ;)

   Delete
  2. Zavisi od podloge, ali moja kosa je neke približne boje, ja koristim Koleston 9/8 sa 6% hidrogena. Možda možeš i sa 9% prvi put da podigneš ton :)
   Biće malo žućkastije prvi put ali već sledeći sa 6% će biti zagasitija i hladnija boja :)

   Delete
 24. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 25. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 26. Prvi put se faram,imam svijetlo smedju boju i htjela bih plavi ombre,pa me zanima da lii mi je dovoljan hidrogen 3%??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nije dovoljan 3% za plavu boju jer ne posvetljuje, treba ti jaka najsvetlija pepeljasta farba sa 12% hidrogenom da bi razlika bila vidljiva :)

   Delete
 27. Postovana,hvala na ovako izdasnim i poucnim informacijama u vezi farbanja. Meni bi bio potreban jedan savet. Trenutno imam tamno smedju,kesten smedju boju kose,koja je doduse isarana. Zelela bih se ofarbati u svetlo plavu tipa http://thenypost.files.wordpress.com/2013/08/05e-hookerfash1-c-ta-300x3001.jpg..mozete li mi preporuciti neku efektnu boji,ili posvetljivac koji ce brzo delovati,i kako da izbegnem pojavu zutila?
  Unapred hvala na odg.

  ReplyDelete
  Replies
  1. za ovako drastičnu promenu ipak ćeš morati kod frizera. Ako baš insistiraš sama to da uradiš rešenje je blanš kupka ili posvetljivač nekoliko puta dok ne dođeš do nivoa koji želiš i uz to prelivi i farbanje u željene nijanse. Pepeljaste, violet dok ne ubiješ žutilo od blanša. Najbolje ipak kod frizera kako bi ti kosa ostala zdrava...

   Delete
 28. Draga Monoklice, hvala ti na svim savjetima, stvarno su mi pomogli. Ono sto me sad zanima je sledece: spomenula si da si, dok si se farbala u crveno, razblazivala farbu regeneratorom. Kako je to tacno funkcionisalo? Cistom, nerazblazenom farbom obojis izrastak, pa dodas regenerator? koliko ga stavis? onda to naneses na duzinu i koliko dugo drzis? Da li boja bude ista kao i ona na izrastu? Tj, da li bude podjednako intenzivna iako je razblazena? Nekako mi to sve cudno, otud tolika pitanja :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja sam tako radila, ofarbam izrastak normalno, dodam kao dve supene kašike regeneratora u ostatak farbe i to nanesem na dužinu, držim jednako dugo kao izrastak, eto za toliko manje koliko mi treba da namažem. Ja sam insistirala da mi boja uvek bude sveža i drečava i nisam se mnogo brinula za oštećenja. Iako sam je jako pazila posle par godina počelo je da se primeti po kvalitetu jer sam svaki mesec farbala celu kosu farbom koja sadrži blanš :) Bila je uvek jednako intenzivna, možda za mrvicu manje, ali toliko malo manje da je to ta nijansa posle prvog pranja ako je ne razblažim.

   Delete
 29. Monoklice, molim te za savjet !
  Prirodno sam srednje smeđa ( više tamnosmeđa ), farbala sam se polednjih nekoliko mjeseci u svijetlo smeđe. Međutim, imam taj grozni narandžasti odsjaj!
  Koju bi mi farbu preporučila i koji broj ? Nešto me je strah da uzmem neku na svoju ruku sa violet podtonom, da ne ispadnem ljubičasta :)

  Hvalaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Zavisi šta smatraš svetlo smeđom :) Ako je iznad šestice - moraš violet, ili violet mešanu sa pepeljastom. Nema šanse da budeš ljubičasta :) Ako je to šestica, možeš neku 6.1 čistu pepeljastu i da budeš uporna :)
   Koristi profesionalne farbe, sve ostale su narandzaste! :)

   Delete
  2. Ja se ofarbah ovom Alfaparf-Alta moda 6.1 i ispala sam opet narandzasta! :(
   A sta si tacno podrazumijevala pod mijesanjem violet i pepeljaste? Farbu koja je npr.7.12 ili da uzmem 7.1 i 7.2,pa da ih pomijesam?
   Hvala :)

   Delete
  3. Mozes tako, ali mozes i samo sa 7.2 da se ofarbas radi boljeg efekta :)

   Delete
 30. Cao Monoklice,

  Prvenstevno uzivam citajuci tvoj blog...toliko toga sam saznala da sam odusevljena potpuno! Molim te za savet: Pre izvesnog vremena sam se ofarbala 3 ne znam koji je proizvodjac bio(dragstorska farba..mislim da je bio Sajos..) I vec neko vreme mozda nekih 5 meseci se ne farbam tako da imam izrastak od nekih 10 cm (moja prirodna boja je tamno smedja imam i pokoju sedu, ostatak kose ima narandzasti odsaj.Htela bih da se prefarbam sa 6.1 ili 6.11 celu kosu pa me brine da mi kosa ne bude sarena.Sta mi preporucujes koju farbu i da li da bojim kosu kao prvi put ili kao kad se boji izrastak? veliki pozz i unapred hvala na odgovoru:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Caos, hvala na pohvalama :)
   Prvo moraeš mi poslati sliku, bojim se da ti taj farbani deo nije pretaman za šesticu, pošto ako jeste, tu na tvojoj boji će uhvatiti svetlije, a dole će ostati tamno. Pošalji mi sliku da vidim kako to izgleda pa ću ti reći šta da uzmeš :)

   Delete
  2. Vazi sutra cu je slikati pa ti saljem slike ,poslacu na FB:) Hvala ti mnogo , divna si :)

   Delete
 31. Imam ja jedno pitanje,ovako,vec 5 godina se farbam u plavo,u pitanju je palete A10,pa sad odlucila da potamnim kosu,ofarbala sam se u smedju,isto paletina,a evo pre 10ak dana sam otisla u crnu,ali problem je nastao kada je izbila alergija u vidu svraba,i oticanja zlezda,u pitanju je bila still-ova farba,tj.pise kolor sampon,u ovih par dana sam cula da se dosta devojaka zali na tu farbu,pa me interesuje misljenje,da li je to do marke farbe,boje,ili ...? I koju farbu bi preporucila,posto mi se crna najvise svidja,a da nema tih alergena koji bi izazvali svrab? Hvala unapred,pozdrav

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sigurno da je delom do farbe, Still nije kolor šampon već je vrlo agrsivna farba. Drugi razlog je to što crne sarže veliki procenat amonijaka. VIdi među Biokap farbama da li imaju crnu nijansu, ili još bolje Biokap delicato za trudnice. I svakako uradi alergotest pre sledećeg farbanja.

   Delete
 32. Jedno pitanje , imam srednje smedju kosu sad koristim farbu 7/0 a htjela bih sad da probam malo svjetlije . Intereseuje me ako sad uzmem farbu 8/1 svjetlo plava asch da li cu ispasti zuta ??? Ili da u tu farbu dodam neke farbe koja ubija zutilo a ne znam koja ubija zutilo ? Pa bi molila za odgovor ;) pozzz

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moguce je izbijanje narandzastog tona, ali ne mora da znaci. Probaj da se ofarbas kvalitetnom pepeljastom osmicom i dodaj Ardell Unred korektor (ima ga u Aleksandru). Tako ces sanse za izbijanje nezelljenog odsjaja smanjiti na minimum :)

   Delete
 33. hej, moze mala pomoc u vezi sa farbanjem? ja imam tamno braon kosu, gotovo crnu, uz to je kovrdzava i sklona isusivanju. trudim se da je negujem, uglavnom je ok. ali, zbog stresa oko fakulteta (valjda je zato) pocela je da sedi... nije bas da sam bela, ali se negde vidi po koja seda. sada, zelim da se ofarbam, ne neka drasticna razlika, za nijansu-dve svetlija. mozes li da mi preporucis neku farbu koja nece dodatno isusiti kosu i koja nece uciniti da kosa izgleda mrko ( imam jako svetao ten), a da uz to moze da se nadje na trzistu lako? ako imas jos koji savet, pucaj, ja sam totalna neznalica sto se toga tice.. unapred hvala!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Davines farbe su izuzetno kvalitetne, sadrze nizak procenat amonijaka i dobro pokrivaju sede. Potrazi nijansu u katalogu koja ti odgovara, kupuje se kod Cvrleta u frizer shopu. :)

   Delete
 34. jel znas neku radnju u bgu gde ima dobrih profesionalnih farbi? super si;))

  ReplyDelete
 35. Cvrle fizer shp, Beocosmetics, Planet hair...

  ReplyDelete
 36. Cao! Prvo,odusevljena sam ovim postovima za farbanje,odlicni su i otklonili su mi mnoge nedoumice. :) A sada imam jedno pitanje: farbala sam se prosli put Free Limix 6.1 farbom,a to je bilo pocetkom januara,i boja se dosta isprala i sada mi nije vise pepeljasta i zelim neku prirodniju smedju 6icu, ali da li moram da prefarbam celu kosu 6% hidrogenom,ili mogu koren njime,a ostatak kose 3% 10 minuta pred kraj,kao sto kazes? Hocu da kazem,da li ce se primetiti razlika izmedju korena koji je ofarban sa 6% i ostatka kose koji je ofarban 3% 10 minuta? Nadam se da pitanje nije previse konfuzno :D Hvala.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Možeš, neće se primetiti razlika. :)

   Hvala ti na komplimentu za blog ;)

   Delete
 37. Monoklice, pa kako ranije ne otkrih tvoj blog :) prirodna boja tamno plava, u zadnjih 8 mjeseci farbala sam se 5 puta, citavu duzinu, i svaki put dobijala narandzasti odsjaj koji me izludjivao :) zadnje farbanje je bilo kod frizera koji mi je otkrio sto sam mogla procitati i u tvom blogu... a to je da mi treba tamno plava ash tj.6.1. Aleluja :) Bila sam zadovoljna efektom, s tim sto nismo u potpunosti mogli "ubiti" taj narandzasti odsjaj... Pitanja: kupih 6.1 revlonove dvije farbe, da li mogu koristiti 6% free limix hidrogen koji mi je ostao od proslog neuspjelog farbanja? I koliko dugo da tretiram korijen , i koliko dugo duzinu i da li istom farbom ili preliv sa 3% hidrogenonom? Kosa mi je do pola ledja, poprilicno gusta, nije ostecena nego malo isusena, i ne znam jesu li mi potrebne 2 farbe od 60 ml +hidrogeni? Sve pohvale za blog ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala na komplimentima :))))

   Nisu ti potrebne dve farbe :)
   Možeš 6% na izrastak, a 3% na dužinu, super će uhvatiti pepeljasto sa 3%.
   Izrastak recimo 20 minuta, još 10 dužinu :)
   Vidi uputstvo na farbi, neke farbe moraju da se drže duže :)
   ali ako nemaš sede bez problema će izvući.
   Čak, ako nemaš sede, možeš i izrastak i dužinu sa 3%, ja sam se tako farbala, isto uhvati :)

   Delete
 38. Ofarbala sam se poslednji put sa ovom farbom http://www.medcentrum.com/images/products/z/243375.jpg, prirodna boja kose mi je smeđa, volela bih da dobijem ovu nijansu http://online.idea.rs/images/products/532/532106184l.gif ili malo tamniju od ove uglavnom bih da posvetlim kosu ali ne bih da koristim blans ni posvetljivace jer stete kosi. Sta mi savetujes? Sta mi je jos potrebno osim ove druge syoss farbe? Hidrogen? U kojoj razmeri?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nećeš dobiti nijansu kao sa kutije, i nećeš je posvetleti ni za jedan ton sa dragstorskim farbama. Teško ćeš bez blanš kupke uspeti da posvetliš farbanu smeđu kosu, jedino profesionalnim farbama

   Delete
  2. dakle Koleston farbom mogu da bar za nijansu posvetlim kosu? Koliko su te farbe štetnije od dragstorskih? Nisam koristila profesionalne ranije pa pitam

   sigurno cu probati Koleston, da li mi jos nesto osim farbe treba kako bi boja lepse izgledala?

   Delete
  3. Taman posla, neupoedivo su manje štetne od dragstorskih.
   Treba ti potpuna nega, iščitaj ostale tekstove na blogu, svi preparati i tekstovi su o tome :)

   Delete
 39. kojim profesionalnim farbama?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koleston, Davines, Revlonissimo....
   Bilo koja profesionalna je bolja od najbolje dragstorske.

   Delete
 40. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 41. Monoklice, dali si mozda koristila od macadamie boju 7.23 topla cokoladno plava?Djeluje mi jako lijepa pa bih da probam :).Inace citam sve sto napises i sve mi se jako svidja, isto volim svoju kosu i dosta toga kupujem.Super ste :)!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala puno na lepim rečima :)
   Nisam probala tu boju, ali čini se zanimljivo, odsjaj je bež zlatan, super topla svetla nijansa će biti :)
   6% hidrogen :)

   Delete
 42. Monoklice, kako da dobijem neutralnu srednje plavu boju bez zutog i bez pepeljastog odsjaja? Inace sam plavusa, ali nisam zadovoljna nijansom. Kakav efekat se dobija ako u svetloplavu boju ubacim malo smedje? i koji hidrogen da koristim? unapred hvala:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nema efekta kad ubacuješ smeđu u plavu :)
   Zavisi kakva ti je podloga, najbolje bi bilo da biraš pirodni i biserni odsjaj :)
   A hidrogen isto zavisi koliko posvetljivanje želiš u odnosu na postojeću. 6% ako je 1-2 tona, 9% ako je 2-3 tona, 12% za sve dalje od toga :)

   Delete
 43. Da li znas koja je najblaza farba na nasem trzistu a da hoce da pokrije sede? Treba mi tamno braon, ako ima neke veze.. hvala :)))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koleston 55.0 :)
   Zavisi koliko tamna ti treba ali ova je onako kao pirodno tamna smeđa.
   Te sa duplim bojem pre tačke su pigmentovane specijalno za sede :)

   Delete
  2. Treba mi za skoro crnu, pogledacu izbor boja na netu. Hvala jos jednom :))

   Delete
 44. Kupila sam Macadamia extra chocolate brown 8.77 i mmesala sa 9% hidrogena. ispalo je jako tamno..kako je to moguce! ipak je u pitanju osmica!

  ReplyDelete
 45. da dodam da mi je podlaoga bila srednje smedja..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne moze se kosa posvetleti farbom. Ili moze jako tesko. Ako hoces u svetlije moraces da skidas prethodnu boju pre sledeceg farbanja :)

   Delete
 46. Nisam ni htela da je posvetlim, nego samo malo da osvezim boju..pa sam se posteno zeznula, sa osmicom ispadoh skoro crna..uzas! Ipak, hvala na savetu..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne znam kako je to moguce, jedino ako je u kutiji bila pogresna nijansa... Prosto je nemoguce da je osmica crna :(

   Delete
 47. monoklice, imas li iskustva sa free limix farbama?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Imam, odlicna pigmentovanost i ne ispiraju se brzo, jedino mi je jedna svetlo drecavo crvena bila jako losa, nije bila dovoljno drecava i trajna...

   Delete
 48. Pošto si ti od nedavno moj guru za kosu :D pokušavam da tvoj blog pročitam od-do.
  Došla sam do ovog postai sad imam par pitanja, nadam se da ćeš imati strpljenja i vremena da mi odgovoriš.
  1. Da li si upoznata sa Evolution farbama ( Alfaparf Milano proizvodi ), da li su to, po tebi, profi farbe i da li mi možeš reći (po sastavu na 6. mjestu im je ammonia, 7. amonium lauryl sulfate) koliko je amonijak štetan i da li postoje farbe koje ga nikako nemaju u sastavu ( koje su to )?

  2. Da li je istina da neka farba ide na crveno zbog pigmenta koji mi imamo ili je to to ovih tonova? Pošto imam prijateljicu koja me ubjeđuje da mi nije ok boja ispala radi mog crvenog pigmenta, a ja ni ne znam kako da znam koji mi je pigment u kosi??? :D

  3. Farbam se skoro 10 godina u svijetle nijanse, zanima me da li je dovoljan 6% hidrogen za svako moje farbanje, obzirom da mi je svijetla prirodna boja, a ne bih da štetim kosu dodatno.

  4. Kad ovo razblažuješ regeneratorom i šamponom, jel' to podrazumjeva staviš farbu, staviš hidrogen i regenerator/šampon i zamjesiš, pa to sve na glavu? Da li to ja mogu uraditi da bih izjednačila boju po cijeloj dužini, jer nekada vidim jasnu razliku ( kao linija ) u nijansama

  5.Zašto od nekih farbi kosa bude žuta? :/

  Iskreno se nadam da nećeš pasi u nesvjest od mojih pitanja i da ti neće biti teško odgovoriti na njih.
  Mislim da na ženi je najljepša njena kosa, a ti pomažeš svima nama da se ponosimo svojom kosom i hvala ti na tome! :*

  ReplyDelete
  Replies
  1. 1) Imala sam skustvo sa Evolution, boje su prelepe ali su meni, nazalost, u rekordnom roku spale s kose. Profi jesu, ali za amonijak ti ne mogu precizno reci, sve je stetno u velikoj kolicini, ako nema amonijak ima neki drugi sastojak koji je neretko jos stetnijji. Ja ne brinem o amonijaku, nije on glavni neprijatelj, tu su i peroksid i ppd i kojekakva druzina. Ako se vec farbam, prihvatila sam sve to. Postoje farbe bez, koristila sam Oway, ona je profi i bez amonijaka, ali nije za izvlacenje boje vec za odrzavanje neke nezahtevne nijanse.

   2) Crveni pigment otkrivas tek kad se ofarbas. Ako ti neutralne i pepeljaste farbe vuku na crvenkasto ili narandzasto - imas ga :D

   3) Zavisi koliko svetije, ja se farbam 8micom i dovoljan mi je 6%

   4) Tako je, sve smuckam i stavim na kosu. Mozes izjednaciti boju tako :)

   5) Ili zbog prirodnog crvenog pigmenta, ili zbog lose farbe (jeftini sastojci, slaba pigmentovanost) ili je do izbora nijanse. Izbor nijanse mora da bude prema podlozi :)

   Ne padam u nesvest zbog ovakvih komentara, više su mi oni zlobni za padanje u nesvest :D
   Ovakve volim, i hvala ti na komplimentima, pitaj ako još nešto nije jasno.
   ljubac od monoklice

   2)

   Delete
  2. Još samo ovo i neću više! :D (danas) ;) Zanima me još da li je potrebno miješati farbe? Npr. hoću pepeljasto plavu ( lupam ) i onda smiksam neku pepeljastu i neku plavu ili je dovoljno voditi se gore navedenim brojevima da dobijemo pepeljasto plavu?

   Ne znam ko može negativno da komentariše, meni ako nisi pomogla ili me ne zanima šta pišeš fino se odjavim i ćao, ali 100 ljudi 100 ćudi, ignoriši :)

   Delete
  3. Ma da, opusteno, snalazim se s takvima lako :)

   Ako hoces samo pepeljastu nema potrebe da mesas - uzmes pepeljastu cistu. Ako ti treba ipak malo violet odsjaja (na primer ako imas narandzastog odsjaja) onda moras da mesas. Samo pazljivo sa violet tonovima, jako su jaki, skoro sam drugaricu uljubicastila nenamerno, bila je Buba Miranovic na jedan dan :D
   Sada je dobra, korigovale smo :)
   Ako na primer dodajes violet farbu dodaj je vrlo malo, par cm samo u celu kolicinu pepeljaste ili natural nijanse :)

   Delete
 49. pomagajte :( kad sam videla onu tvoju sliku sa makadamija farbom6.77 odmah sam uzela samo 7.77 i sada sam smedja sa narandzastim odsjajem,plus sto mi je izrastak mozda 2mm a sede su mi se vec isprale,tj boja pa su one iskocile.. farbam se samo zbog njih,jel postoji uopste farba kod koje bi se videle samo sede onoliko koliko izrastu,tj na izrastku,da se boja sa njih ne ispere?:( i kojom da dobijem cistu lepu braon boju bez ovog narandzastog odsjaja?

  ReplyDelete
  Replies
  1. 7.77 se nikome nije pokazala dobro, za taj duvan odsjaj je potrebna minimum 6ica tamnoca da bi dobro izgledao... Svima ispadne prirodno ridja 7.77. Da li bi probala 6.77 ili hoces ipak sedmice?
   Cistu braon dobijas sa 6.0 npr

   Delete
 50. i da uzela sam 6% hidrogen..

  ReplyDelete
 51. probacu 6.0 onda,da bih uklonila taj narandzasti odsjaj.. da uzmem mozda koleston neku,da li bolje prekriva sede? spominjale ste 66.0, da li kada bih uzela nju i 6% hidrogen ne bih ispala mnogo tamna? ili mozda 77.0?

  ReplyDelete
  Replies
  1. One ispadaju isto kao u nijanseru, pogledaj šta ti odgovara. Te sa duplim brojem 55.0 66.0 77.0 su specijalno formulisane za sede, imaju veliku pigmentaciju :)

   Delete
  2. Htedoh reći JAKU pigmentaciju, ne znam šta mi bi :D

   Delete
  3. hahah razummem ja tebe :D hvala tiii :***

   Delete
 52. Caooo.... Imala sam plavu boju kose, ofarbala sam se OIL Garnier 7.13. Ispala je tamnije od nijanse koju sam ja htela, a htela sam svetlu smedju, tj.svetliju nijansu, tj.ovu https://www.google.rs/search?q=smedja+kosa&biw=1366&bih=643&tbm=isch&imgil=uNY0m05qfQK-JM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn0.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcSjbfpbwDH5Vg1ef8TaiQ8H46cmueGo4_b64tWiaXcZ5fFH6SiS%253B500%253B417%253Bk4-qmkWMy6K2OM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.ana.rs%25252Fforum%25252Findex.php%25253Ftopic%2525253D10549.9180&source=iu&usg=__YbnFHJyzdR3uuAZUDbnsZ5JcvxA%3D&sa=X&ei=PRsrU_ftI4HoywOX2oCYAQ&sqi=2&ved=0CDQQ9QEwBQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=uNY0m05qfQK-JM%253A%3Bk4-qmkWMy6K2OM%3Bhttp%253A%252F%252Fi.imgur.com%252F0t3NU.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ana.rs%252Fforum%252Findex.php%253Ftopic%253D10549.9180%3B500%3B417
  Htela sam da izvucem boju bas istu kao i sa slike...
  Vasi saveti su korisni, i sve pohvale na vas racun, nadam se da imate neki savet i za mene, unapred zahvalna. Pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teško se ova nijansa izvlači, pogotovo ako ti je podloga tamna. Ukoliko ti je podloga isto ovako svetla kao na željenoj slici, onda uzmi 8.1 ili 8.11 nijansu (8.11 je bolja, dublje pepeljasta, znam da je imaju Koleston i Free Limix) :)

   Delete
 53. Cao monoklice, super su ti saveti..:)
  Zanima me tvoje misljenje o Subrina profesional farbama.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samo sam se jednom susrela s njima, kada sam radila prve pramenove i bila sam izuzetno zadovoljna! Blans takodje moram da pohvalim, posle tih pramenova mi je kosa bila divna i neostecena, a posle navodno kvalitetnijeg blansa Wella professionals kosa mi je vidno ostecenija. Moguce da je i do umeca frizerke, ova moja tadasnja je cuda uradila sa Subrinom, koja vazi za profesionalni brend nizeg ranga. Eto, dokaz da nista ne mora da znaci :)

   Delete
 54. Cao Monoklice sve pohvale za savete.
  Posto imam dosta sede kose po preporuci se ofarbah sa Macadamiom. Uzela sam 9.03 sa 9% hidrogenom. Medjutim sede nisu prekrivene. Ne znam da li je do moje kose ili zato sto je farba veoma svetla. Sad sam procitala da te farbe sa duplim brojem imaju jaku pigmentaciju, gledala sam Macadamiu 99.0 pa me zanima sta ti mislis koji hidrogen da uzmem. Da li je za sede bolji 6% ili 9%? I da li znas jos neku farbu sa duplim brojem? Hvala unapred, pozz!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koleston ima farbe sa duplim brojevima. Koristi 9% :)

   Delete
  2. Pazi da mešaš farbu sa hidrogenom po tačnim uputstvima. Ako piše 1:1 znači koliko farbe toliko i hidrogena, a ne jedna farba jedan hidrogen, jer hidrogeni obično imaju veću mililitražu od farbi :)

   Delete
  3. Hvala na odgovoru :)

   Delete
 55. Cao! :)
  Meni treba mala pomoc...Zeljela bih da mi preporucis neku farbu gdje se dobijalijepa boja tople cokolade, a da nije Garnier 7.Nju sam koristila do sada ali mi opada kosa strasno od nje pa zelim da mijenjam. U sedmicu sam bila sigurna jer nakon nekog pranja se dobije bas ta nijansa,a s drugom nisam smjela pokusati jer ne zelim da ispadnem tamno-smedja. Nesto ovako bih zeljela : https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQL-hWaCj5icPEDazqEAxXHsKxYketosXoU0phPlaHCcUVexO8m

  ReplyDelete
 56. Caao :) Htela sam da pitam kakav je to violet odsjaj. Gledam sad one nove KYO farbe iz aleksandra, i boja je 5.23. Moja podloga je crvena, zanima me kako bi mi ispala ta boja :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pa violet odsjaj je baš to - ljubičast ton u farbi. Retko kada je ima u smeđim nijansama pa je potrebno mešati pepeljaste i violet nijanse da bi se dobila hladna boja. Na crvenu podlogu sa KYO 5.23 nećeš mnogo postići, moraćeš da prefarbaš prvo hladnom trajnom nijansom, pa onda da pređeš eventualno na farbe bez amonijaka. Na crvenu prvo prefarbaj sa 6.11 na primer + par centimetara 6.2 nijanse. Imaš Free limix koje odlično pokrivaju, upravo je ovako moja sestra izašla iz crvene boje u hladnu smeđu. Ako ne želiš da budeš tamnija, možda je bolje da uzmeš ipak 7.11. i 7,2
   pogledaj nijanse u katalogu proceni koji ti nivo tamnoće najviše odgovara :)

   Delete
  2. Dada u pravu si, ako uzmem tu cokoladu opet cu biti crvena :) Uzecu onda 6.1, pa cemo posle videti sta dalje :)
   Hvala puno, odlican je blog :)

   Delete
 57. Citam vec danima vas sajt i svakim danom se sve vise i vise odusevljavam.E sada ja imam par pitanja ,
  Zelim da se ofarbam.
  1) Izuzetno sam bleda,imam braon kosu,oci i obrve.Godinama sam koristila samo kanu sto znaci da vidim neki odsjaj boje rdje na mojoj kosi,i plus imam sede,ne previse ali ne i malo.
  Sta mi vi preporucujete koja je to boja koja ide uz moj ten?
  i ja zivim u inostranstvu ali se uskoro vracam:)
  I ja zivim u inostranstvu tako da ni ja ne posecujem frizere ,ali se uskoro vracam ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti puno na komplimentu :)

   Nažalost kanu ništa ne može prekriti, možeš samo da nastaviš da se farbaš sličnom nijansom farbe kao što je kana.
   Topla smeđa ide uz svaki ton kože, tako da ne moraš ništa da menjaš.
   Svaka promena bi iziskivala ne tako neznatno oštećenje kose, jer se kana jako teško skida sa kose, gotovo nikako.
   Pozdrav :)

   Delete
 58. Hvala vam najlepse,jos samo da pogodim koja farba i koji broj je topla smedja i bicu presrecna.:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. U ovom tekstu imaš savete i swatch-eve nekih farbi. Lepa boja je Macadamia 6.77
   A ti pošto si crvenkasta mogla bi uzeti 6.35

   http://sjajnakosa.blogspot.com/2014/01/vodic-za-farbanje-u-smee-nijanse.html

   Delete
 59. Cao. Super su ti savjeti. Imam pitanjce;-)...Imam prirodno srednje do tamnu smedju. Farbala sam se s Garnijer farbom, smedje-crna karamela..nakon par farbanja postala potpuno crna. Htjela sam svjetliju boju pa sam pustila da mi izraste ta crna i uspjela sam;-) Sad zelim svijetlo smedju boju, ali bez narandzastog odsjaja, kako to da postignem. Koju bi mi farbu preporucila, dragstorsku npr.? Hvala punoo

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nikako ne smeš u ovu boju kretati sa dragstorskim farbama. Za početak moraš uzeti pepeljastu, 7.1 ili 8.1 kako bi izvukla boju, obavezno pepeljasta ili duboko pepeljasta da ne bi izašao riđi ton. :)

   Delete
  2. Ok, hvaka ti puno na odg. Koju mi prof.farbu preporucujes? Moja frizerka mi je rekla takodje da uzmem obavezno pepeljastu, ali nikako plavu jer cu ispasti presvjeta...ali pokusacu s 7.1 ili 8.1. Jos nesto dali tih profi farbi ima u CM-u ili DM-u. Zivim u bl i ne znam gdje bi ih mogla nabaviti. Hvala puno na odg. Super ste

   Delete
 60. http://www.google.ba/imgres?imgurl=http://www.pulsonline.rs/data/images/2010-12-10/2425_sajt_cl.jpg%253Fver%253D1312294220&imgrefurl=http://www.pulsonline.rs/tag/760/ana-nikolic/strana/26&h=320&w=240&tbnid=ViWpgYGsESFuKM:&zoom=1&q=ana+nikolic&docid=Y63BV8EX_1WduM&hl=sr&ei=KRE7U8uYN8retAaxyYCAAg&tbm=isch&client=ms-android-samsung ovo je boja koju zelim da dobijem. Hvala jos jednim

  ReplyDelete
 61. Draga Monoklice hvala na ranijem odgovoru. Moram jos da te pitam jos nesto. Gledala sam RR line farbe za kosu i videla 9.003. Da li je to farba sa jacim pigmentom za sedu kosu sa zlatnim odsjajem? Veliki pozz!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joj nažalost sam ja probala tu RR farbu u nijansi 6.003 i riđi odsjaj je bio jako intenzivan, gotovo da sam ispala tamno riđa. Ne preporučujem tu farbu u ovom slučaju... Pogledaj Macadamia i Free Limix farbe, istog su cenovnog ranga ali je pigmentacija daleko pouzdanija...

   Delete
 62. Postovana Monoklice, imam jedno pitanje u vezi farbanja kose. brineta sam, nisam se nikako farbala, pa bih htela u malo svetliju boju, jer imam jako svetle obrve, koje mi se skoro i ne vide :/ Pa te molim da mi das neko svoje misljenje koju bih boju koristila za farbanje? Hvala unapred..
  Srdacan pozdrav :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teško je preporučivati napamet, jedino ti mogu preporučiti da počneš sa profesionalnim farbama, nikako sa dragstorskim, i da biraš pepeljaste nijanse da ne bi pri posvetljivanju izašao neželjeni žuti ili narandažasti odsjaj. Pogledaj poslednji tekst "Greške pri farbanju kose" tu je objašljeno sve čega treba da se paziš pri prvom farbanju :)

   Delete
 63. Divan blog, puno korisnih saveta,meni odgovara dosta proizvoda koje ti
  koristis,Zanima me kakva ti je prirodna boja kose?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti puno :)

   Moja prirodna boja kose je izrazito pepeljasta šestica, gotovo siva :)

   Delete
 64. Super blog. Molim za savjet? Prirodna boja kose mi je tamno pepeljasto plava. Farbala sam se kuci jednom i dobila neku groznu narandjastu boju. Bila je u pitanju neka biljna farba ,plava pepeljasto-badem. Potom u salonu gdje sam navela hocu vratit svoju bar priblizno boju kosu i opet budem s tim narandjastim odsjajem. Promjenim salon i tu sam zadnja dva puta bila farbana sa 7.1,bude bas tamna boja i ispere se nskon par pranja i opet bude taj neki naranjasti odsjsj,neka boja uglavnom nema veze s mojom prirodnom bojom. Nekad ranije sam imala baby plave pramenove i to je bilo ok. Sad ne bih toliko plavo,nego malo svjetlije od prirodne(tamnija pepeljasto plava) ali trenutno sam od te 7.1kako sam navela. Pa da li da uzmem 8.1 ili 9.1,ili sta mi preporucujete ili 9.01. Ili da ima biserni ili bez odsjaj. HVALA!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. 9,01 je prirodno pepeljasta, nece ti pomoci. Ni jedna od tih svetlijih ti nece pomoci. Probaj dublje pepeljaste da koristis, recimo 8.11 koleston ili free limix, za njih znam da imaju duboki pepeljasti odsjaj. Ali nazalost, uvek ce ti se ispirati na ridjkasto... Bolje bi ti bilo da pustis svoju prirodnu, pokusavati da je pogodis farbama je gotovo nemoguce, pogotovo ako traazis identican odsjaj.

   Delete
  2. Ne znam da li sam jasno napisala. Znaci ja bih sad da dobijem boju kojs je svjetlija od te moje prirodnetamno plave a da nema nekih zuckastih,narandjadtih,crvenih ili ridjih primjesa,odsjaja i tako toga.

   Delete
 65. Monoklice, divan blog !
  Imala sam plavu kosu, ne blajhanu, koju sam prefarbala par puta u smedje i to se sad naravno ispralo na neku ruznu zelenkasto tamno plavu boju. Imam i izrastak od oko 4 cm, a prirodno sam pepljasto svijetlo smedja.
  Uzela sam Davines farbu 6.0 i zanima me da li da istovremeno nanesem i na izrastak i ostatak kose i ostavim 30 min kako pise na upustvu ili je potreban neki drugi postupak da dobijem ujednacenu boju ? Hvala :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Možeš tako, to je ok, prirodna nijansa će ti prekriti to šarenilo, Ubuduće nanosi farbu samo na koren a dužinu prelivaj po ovim uputstvima. :)
   http://sjajnakosa.blogspot.com/2014/03/kako-napraviti-preliv-za-kosu.html

   Delete
 66. Hvala na odgovoru. A nije mi jasno,na toj 9.01 pise svijetlo prirodno pepeljasta plava. A moja prirodna je tamno plava pepeljasta. I da li je problem sto ne moze to sto sam sad farbana sa 7.1 pa ne moze preko toga ili je u pitanju neki drugi razlog. Hvala!!!!

  ReplyDelete
 67. Znam da sam dosadna s pitanjima ali mi jos ovo nije jasno. Nasla sam da jedna cura-Ivana Spevak u novemb.2013,napisala da imasvetlo braon kosu i pita da li bi jos se dobro primila 8.1,ti si odgovorila da jest. A kako sad to da kod mene ne moze i da ce se isprati i biti ridjkasta?. Hvala!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uh.... Stvarno si uporna :) Ne znam zašto sumnjaš, sve govorim iz direktnog ličnog iskustva, sve se to dešavalo na mojoj glavi, i zato pokušavam da te upozorim na ono što će se neminovno dogoditi, čisto da se ne iznenadiš, ne da bih te odgovorila od farbanja farbom koju si zamislila :)

   Ključno u njenom postu je da ima prirodno svetlo smeđu kosu, tvoja je farbana. Svako posvetljivanje farbane kose farbom podrazumeva izbijanje riđeg odsjaja.

   Delete
 68. Zanima me koji je prosvetljivac bolji, tj. koji manje ostecuje kosu (syoss 13-0 ili palette UIL)? Interesuje me da li se prosvetljivac moze mesati sa nekom nijansom prilikom farbanja?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sve je to isto, istog sastava i funkcije.Nemoj mešati sa farbom, nije za to predviđeno ;)

   Delete
 69. Da li mozete da mi odgovorite da li trudnica sme da farba kosu.Inace ja sam u 4 mesecu trudnoce .

  ReplyDelete
 70. Kupila sam juče Loreal Majirel 5,12 imas li iskustva sa tom linijom loreal farbi,možda neki savet :-) ja ću je danas isprobati,veliki pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nisam se nikad farbala Marijel farbama, samo jedanput Preference i nije neki utisak ostavio na mene. Skupo za prosečan, ako ne i nizak kvalitet. Ja uvek dajem prednost profesionalnim farbama. :)

   Delete
 71. Odličan tekst. Dosata toga nisam znala.
  Zamolila bih te za savjet. Inače kod kuće bojam, samo izrast. Boja je svijetlo plava (prirodno je pepeljastosmeđa, svijetlo smeđe nešto). Obično koristim Loreal ili Syoss boje. Voljela bih koristiti slabiji hidrogen da manje štetim kosi pa možeš li me savjetovati što da koristim.
  Unaprije zahvaljujem :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Prvo promeni farbu jer je Syoss jako loša farba i štetna, a Loreal zato što je skup za nikakav kvalitet. Pređi na profesionalne farbe i slobodno koristi 3% hidrogen :)

   Delete
  2. Hvala na odgovoru :)
   Ne znam ništa o profesionalnim bojama, gdje da ih kupim? Živim u Zg pa pretpostavljam da je to tu lako naći. Samo ne znam što ni gdje :(

   Delete
 72. Kupila sam free limix farbu 4. 62 ( auburn violet brown ) i njihov hidrogen 6% od 150 ml. Na kutiji pise razmera 1.1,5 pa me interesuje koliko je to ml hidrogena na celu farbu od 100 ml. I sta mislite da li je 6% hidrogen dovoljno jak ili da ipak koristim 9 % da bih izvukla taj crveno ljubicasti odsjaj ? Ja se nisam farbala 5 meseci, bila sam crnka i uporna da se od te boje sto pre otarasim. I posle izvesnog perioda sam uspela u tome pomocu blans kupke koje sam sama pravila i sad mi kosa braon crvenkasta... Naravno imam izrastak od jedno 5 cm :)) Plasim se samo da ne budem sarena zbog tog korena kose:)) Da li imas bilo kakav savet za mene pre nego sto se upustim u farabanje... Hvala unapred

  ReplyDelete
  Replies
  1. 100ml farbe + 150ml hidrogena :)

   Nikako 9%, 6 je i više nego dovoljno.

   Ali, ta farba ti je pretamna ako si se mučila za izlazak iz crne...
   Pošalji mi sliku svoje kose pa ću ti reći da li da se ofarbaš tom nijansom ili ipak da uzmeš drugu, svetliju...

   Pozdrav :)

   Delete
  2. Hvala puno na odgovoru, bas sam bila u dilemi... Nadam se da nije toliko tamna, plasila sam se da uzmem svetliju zbog korena kose koji mi je svetlo smedji... Htela bih da sto vise ujednacim koren sa duzinom kose i da mi kosa ima odsjaj crveno ljubicast nesto kao boja kupine ... Saljem slike odmah jer planiram sto pre sa se ofarbam :) Veeliki pozzz

   Delete
  3. Ps Ne znam da li su se poslale slike, ako nisu molim Vas recite mi mejl gde mogubda Vam prosledim slike ponovo...Hvala jos jednom

   Delete
  4. Mozes nam poslati putem fejsbuka, stranica je
   https://www.facebook.com/pages/Saveti-za-lepu-kosu/634055779949774

   Delete
 73. Monoklice imam pitanjce! Farbam se sa Macadamiom 9.03 i 9% hidrogenom, a sad sam razmisljala da predjem u 8.03 pa me interesuje sta mislis da li se ta boja moze postici sa 6% ili 9% hidrogenom jer ja ne bih da budem bas tamna. I htela sam da te pitam da li imas neke informacije kako Free Limix farbe prekrivaju sede jer bas imam problem sa tim. Veliki pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moja mama se farbala Free limixom i njeno iskustvo je da prekriva sede :)
   Možeš slobodno 6%, i ako bude za nijansu tamnija odmah nakon farbanja, ispraće se sa prvim pranjem i biti svetla :)

   Delete
  2. Hvala puno na odgovoru!Super ste.

   Delete
 74. Monoklice, sjajan blog. Potreban mi je savet. Imam srednje smedju kosu, i satirala sam se kod frizera u npr 2 nijanse svetlije (znam da je koristio 9% hidrogen), ali sizvuceni pramenovi imaju intenzivan zuto-narandzasti odsjaj, bas lose izgleda. Da li je moguce nekako da ugasim te narandzaste tonove a da se ne potamnjujem? Ako nije, kako da se vratim u svoju smedju boju? Hvala.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samo jos da pojasnim, kosa mi je smedja, kao nijansa 6.
   Hvala i pozdrav

   Delete
 75. Pozdrav! Volim koristiti kolor šampon jer mogu često mijenjati boju kose a ne šteti joj kao prava boja. Samo ne daj bože da negdje pokisnem hehehe.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ćao :) Samo vodi računa da je kolor šampon upravo to, a ne farba pod nazivom "kolor šampon" kao što je slučaj sa svim proizvodima na srpskom tržištu.

   Delete
 76. Pozdrav,blog je super:-)Treba mi pomoc,imam tamno smedju kosu,htela bi da je malo osvezim svetlijom nijansom u par pramenova(nesto tipa lesnik plavo)Kojom farbom bi to mogla postici i koji hidrogen?hvala

  ReplyDelete
 77. Draga Monoklice,
  Voljela bih da mi das savjet. Farbam se Garnier Nutrisse 53 bojom za kosu, voljela bih da dobijem braon boju. Da li mogu ovu farbu pomijesati sa jos nekom Nutrisse da bih dobila braon? Prirodna sam plavusa, ali je ona dosta potamnjela vremenom u smedju. Dugo sam bila farbana ridja, a sad ova Nutrisse mi se bas dugo zadrzava. Hvala unaprijed

  ReplyDelete
 78. Koja je razlika između korektora i pojačivača farbe ? :)

  ReplyDelete
 79. Pozdrav. Pre svega htela bih da pohvalim blog, zaista je sjajan. :)
  Zamolila bih te da mi das savet. Moja prirodna boja kose je tamno smedja, negde oko nijanse 4. Nikada se do sada nisam farbala ali su ni se od skoro pojavile sede, nije nista preterano ali me mnogo nerviraju.
  Koju bi mi nijansu preporucila jer bih htela sto slicniju mojoj prirodnoj, mozda nijansu dve svetlija, ali nikako ne bih da bude tamnija jer imam izrazito svetao ten.
  Sta mislis o Alter ego farbama za kosu?
  Unapred hvala.

  ReplyDelete
 80. Draga nasa, imam dilemicu. Prirodno sam neka srednje smedja, a na glavu nema sta nisam stavljala od boja- od crne do lila. Sad sam najpribliznija prirodnoj boji, mozda za nijansu svetlija, i imam neki crvenkasti odsjaj. Zelela bih da isprobam revlonissimo c46. Volela bih da dobijem boju najpriblizniju onoj u paleti nijansi. Da li mi je dovoljan hidrogen od 6% ili moram da idem na 9? Samo da ti napomenem da mi je kosa malo oslabila, suvlja je i pomalo se kida (ali imam davinesov hbp, nadam se da cu je tako "odbraniti") Pozdrav i unapred hvala :)

  ReplyDelete
 81. Ćao.Imam jedan problem.Farbala sam se dugi niz godina u tamno braon nijansu koja je vremenom počela da vuče na crnu,odlučih da je se riješim i mogu vam reći da mi je Diksonov skidač prilično sprao boju.E tu nastaje problem,htjela sam da posvijetlim,znatno,kosu,kupila farbu Evoluttion 9NI i srećom probala na samo jednom pramenu koji je pocrnio.Kako da se ofarbam a da ne crnim????Unaprijed hvala!

  ReplyDelete
 82. Super je blog, pa ću to iskoristiti da i ja postavim jedno pitanje. Prirodna boja kose mi je svetlo smeđa. Već 5 godina se farbam Garnier Color Naturals farbom 111 i imam adekvatnu boju kose onoj na kutiji (mada se brzo ispira, ali nema veze). Pošto mi je ta boja u međuvremenu malo dosadila, rešila sam da je promenim i da počnem da se farbam nekom tamnijom, npr. Garnier Color Naturals 8,1. Šta misliš, da li će mi vući na narandžasto i da li da probam sa nekom drugom nijansom?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Generalno sam cula dosta zalbi na bas tu garnier nijansu da ispada potpuno narandzasto. Probaj sa Loreal ili Keune, ako ti nisu dostupne farbe iz Alexandar cosmetics (one su profesionalne a najpovoljnije). Ako jesu, uzmi KYO 8.1 :)

   Delete
 83. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 84. sta mislis o mesanju nijansi? :) ja sam dobila priblizno zeljenu nijansu kada sam pomesala dve syoss farbe

  ReplyDelete
  Replies
  1. Treba mesati, uvek lepsa nijansa ispadne tako. Samo, treba i znati pomesati pravu kombinaciju. Ako si je otkrila, samo nastavi :)

   Delete
 85. Pozdrav Monoklice,imam jedno pitanje farbala sam se sa l'oreal mousse 400 i lepa je boja,bar sam ja zadovoljna,a i sama farba je prakticna za nekog ko se sam farba,sad bih htela jednu nijansu svetliju,ali da ima onaj sivkasti,odnosno pepeljasti odsjaj pa sam odlucila da probam syoss mixing colors 4-58 granit-hellbraun-twist,dali imas iskustva sa njom i sta mi ti preorucujes za te pepeljaste tonove??!!!Pozdrav

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne preporučujem dragstorske farbe nikada, tako da bih ti radije preporučila povoljniju i bolju opciju 4.1 od Free limix ili KYO ili Macadamia farbi :)
   Syoss su izuzetno nekvalitetne farbe :)

   Delete
 86. Zdravo,
  potrebna mi je pomoc oko farbanja, jer sam nova u svemu ovome. Naime, pocinjem da se farbam zbog sedih i nikada pre se nisam farbala. Smedja sam i uzela sam Biocap Nutricolor 5.3, i mislim da mi je nesto tamnija kosa ispala sa blago narandzastim odsjajem. Ponovila bih postupak farbanja i pokusala bih sa 7.1 u nadi da se malo eliminise takav odsjaj i da eventualno za jednu nijansu posvetlim kosu. Bojim se da ne ispadne neki zelen odsjaj, jer .3 daje zlatan odsjaj a .1 pepeljast. Sta mislite o ovome? Hvala unapred na savetima i odgovoru.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Neće ni slučajno biti zelen, ali moguće da neće uspeti da prekrije odsjaj iz prve. Probaj prvo sa 6.1 jedno vreme, prevelika je razlika između 7.1 5.3, biće ti koren mnogo svetao a dužina će ostati sa tim odsjajem.

   Delete
 87. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 88. Cao,sve pohvale za blog.:)
  Imam tamno smedju boju kose i zbog sedih vlasi,koristila sam preliv.Poslednji put sam stavljala preliv pre dva meseca.Zelela bih da napravim veeelikuuu promenu i predjem u plavuse.Koji je najbolji nacin da prodvetlim kosu i kako blans da upotrebim?Da naglasim da mi je kosa bas duga,do pola ledja.Hvala

  ReplyDelete
 89. da li neko zna za evolution farbe? kakve su?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dobre su, blage, nijanse verne, ali se jako brzo ispiraju.

   Delete