Wednesday, February 12, 2014

Vodič za farbanje kose u plavo

Ovo je jedna od nakomplikovanijih i najopširnijih tema. Jedan od fenomena oko kojih se vrti frizerska industrija, i taj fenomen, koliko god se činilo, nije utihnuo ni malo.

Malo sopstvenog iskustva, ali većinom tuđeg i onoga što su mi frizeri ispričali, pokušaću da vam prenesem u ovom tekstu.
Ovde sam pisala o opštim pravilima farbanja, ali ću takođe, kao u prethodnom tekstu o farbanju u smeđe, ponoviti osnove.


Nijanse i tonovi


Farbe imaju svoju nijansu i svoj ton. Nijansa označava dubinu boje, odnosno koliko je boja svetla ili tamna, dok ton označava odsjaj koji farba u sebi sadrži. Nijansa je obeležena prvim brojem, dok su odsjaji obeleženi brojem iza tačke ili kose crte.
Na primer, farba ima oznaku 9.1 - devetka u ovoj oznaci označavaće svetloplavu nijansu, a .1 pepeljasti odsjaj.
Pre nego što se odlučite za farbanje dobro proučite ove brojke, od njih zavisi rezultat farbanja.
Boju sa kutije zaobiđite u širokom luku radi dobrobiti vaše buduće boje. :)
Možda zlatno plava izgleda super na devojci s kutije, ali ta farba će vrlo verovatno na vašoj glavi biti pile-žuta.


Nijanse plavih boja za kosu:

6 - tamno plava
7 - srednje plava
8 - svetlo plava
9, 10, 11, 12 se kod svakog proizvođača drugačije obeležavaju, u pitanju su najsvetlije plave, specijalno plave i sl.

Farbe pod brojem 6, iako nazvane plavom, to zapravo nisu. One za oko spadaju u srednje smeđe nijanse. Ukoliko želite tamnije prirodno plavu kosu - krenite od broja 8 koja na kosi izgleda otprilike ovakoOdsjaj kao osnova farbanja


Odsjaj farbe je ključan kada farbate kosu u plavo, od njega zavisi da li će vam boja biti žuta, pepeljasta, bela, bež ili bisernog tona.

0 - prirodan
1 - pepeljast
2 - violet
3 - zlatan
4 - bakarni
5 - crveni
6 - mahagoni
7 - duvan
8 - biserni
9 - bež

Ovi odsjaji znaju da se razlikuju kod različitih brendova, ali je u suštini i kod većine to - to. Blodovani su odsjaji najčešće zastupljeni u plavim nijansama, trojku nisam obeležila jer se najčešće to zlatno izbegava u krajnjem rezultatu. Poslednji trend je i strawberry blonde, koja je neka riđkasto plava, ali o tome u nekom drugom postu.

Za rukovanje odsjajima potrebno je izuzetno iskustvo ili znanje, a neretko i jedno i drugo. Plave nijanse kod profesionalnih brendova uvek su posebno formulisane, sa pomešanim tonovima, kako bi se dobila prirodna nijansa. Odsjaj birate prema sledećem krugu boja.
Ako imate prirodni crveni odsjaj, vaša bitka je najteža. Birajte tonove iz zelenog spektra, odnosno pepeljaste, ili duboko pepeljaste, primera radi, biće 12.1 ili 12.11. Ukoliko vaš crveni pigment nije jako izražen, ali opet imate problema sa izvlačenjem boje, pokušajte sa mešanjem prirodnog i pepeljastog tona, primera radi - 12.01. Ukoliko imate onog riđeg tona, tona boje rđe, vaš odsjaj je violet. Ukoliko vam je problem žutilo, vaš odsjaj je iz plavog spektra, često nazvan - biserni. Vrlo često proizvođači mešaju odjsjaje radi veće efektivnosti i pokrivenosti najrazličitijih problema toniranja. 
Nekada gotove formule ne zadovoljavaju individualne potrebe pa se u tu svrhu koriste korektori, odnosno toneri. Dodaju se po centimetru u farbu, i mešaju se sa prirodnim tonovima ili neutralnim. Izgledaju ovako.Zanimljivost: Najprodavanija plava farba na svetu je Koleston 12/81, prema rečima frizera i najbolja.

Iskreno, probala sam je i izvukla je savršeno. Nemam iskustvo sa platinastom kosom, ali imam sa riđkastim ombre-om, tu je odradila posao pošteno. Moja mama sa prirodno jakim crvenim pigmentom je ovom farbom prezadovoljna. Vredi pokušati, ako ništa drugo.


Platinasta ili ne?


Dosta devojaka koje se farbaju u plavu teže belo platinastoj kosi. Ovo često zadaje nesnosne glavobolje, i figurativno, a nekad i bukvalno kada se koristi suviše agresivna farba, hidrogen ili blanš.
Zdrava platinasta kosa može biti isključivo i bez izuzetka samo kosa koja je prirodno svetlija i pritom nema crveni pigment. Sve ostalo rezultiraće polovičnim efektom i kosom lošeg kvaliteta.
Koliko god bilo teško ovo da prihvatite - prvobitnu bitku sa platinastom kosom ste izgubile ako prirodno nemate predispozicije da budete plavuše. :)
Umesto toga, izaberite prirodnije nijanse, u rasponu od 8-10,  kako biste lakše izvukli željeni ton. Pravilo važi - što manja razlika između prirodne i željene nijanse, to ćete lakše izvući boju bez neželjenih tonova. Ukoliko ste prirodna šestica, pepeljasta devetka će izgledati ovakoA sa najsvetlijim plavim, najčešće očekujete ovo


A dobijete...

Održavanje zdrave plave kose


Svaka farbana kosa zahteva jaku negu. Plava kosa je u tome, pored crvene, šampion. Veoma je jaka, hidrogeni koji se uz njih koriste su agresivni, a neretko se pribegava i blanšu.
O nezi tretirane kose pisale smo ovde i ovde, a preporučujemo da obavezno uvedete i tretman dubinske hidratacije. Dužinu ne farbajte svaki put, dovoljno je jednom u par meseci napraviti preliv i osvežiti ton. Farbanje jakom farbom i jakim hidrogenom iznova i iznova će, bez izuzetka, sigurno uništiti vašu kosu.
Izbegavajte feniranje i peglanje na najvišoj temperaturi, umesto toga napravite neku zaštitnu frizuru. Koristite leave in preparate u raznim oblicima koji će vašu kosu zaštiti od spoljašnjih uticaja. Takođe, obratite pažnju na izbor adekvatnog šampona i pažljivo češljajte kosu, da bi se manje kidala.

Kakvo je vaše iskustvo u farbanju u plave nijanse?

53 comments:

 1. Odlican post. O ovome nisam nista znala! A vrlo ce biti od koristi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Biće, kad kreneš da se farbaš ;)
   A za sada, tvoja mama će biti presrećna :)

   Delete
 2. Ja koristim Macadamia 8.03 :) da li bi mogla da mi kazes prema ovim oznakama kakv je odsjaj kod ove niajnse? :D

  ReplyDelete
 3. Ja zelim neku 8, zato cu pre farbanja da se naoruzam tvojim savetima i da nekih godinu dana pazim na kosu. Zelim da imam lepu boju ali i zdravu kosu. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Odličan izbor ;)
   Zdrava kosa uvek na prvom mestu! :)

   Delete
 4. Ovaj biserni odsjaj je najteže dobiti.
  Njega sam imala samo sa L'oreal perference (stara Feria) metallic silver blonde P01, ali tek nakon 10 mjeseci farbanja. Nikad mi boja nije bila ljepša nego tad.
  Jedno vrijeme sam koristila Keune 1511 dok je nisu promijenili. Ne znam šta, ali sam jednom ispala ka kolub gugušan.
  Sada me frizerka farba Revlonovim, miješa neke dvije i zadovoljna sam bojom. Mada bih voljela taj biserni preljev da imam, ne znam kako da ga postignem, ne čeka mi se baš 10 mjeseci farbanja l'orealom.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mozda je najbolje da radis samo preliv radi odsjaja. Ne znam koju bisernu bih ti preporucila, znam samo da je Davines 10.72 i Koleston 12/89

   Delete
 5. Da li je okej posle Garnierovog GD balzama, drzati neku masku za dubinsku hidrataciju? Da li je to preterivanje?

  ReplyDelete
 6. Iskustvo i dobro i loše. Kosa se bukvalno kao guma rastezala, a boja je bila fantastična. Promenom farbe oporavila se, ali ništa nisam doprinela da je zaštitim. Dlaka se istinjila, mada je boja ostala dobra, ali kvalitet očajan... već duže vreme pokušavam da je oporavim, znam d aje nemoguće odmah, ali upornost je tu. Sada sam tamno plava, ali plava je plava. Ne znam da li opet da se vratim, ali sa većom pažnjom i naravnom zahtevnijom negom. Kosa je sada prilično dobra. Savet :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nije isto tamno plava i plava, ja se farbam u tamno plavo sa 6% hidrogena, izratak, a dužino prelivam s vremena na vreme, i kosa je zdrava :)
   Samo pažnja i nega i pokazaće se rezultati.
   Pogledaj tekstove Dubinska hidratacija
   Šta vam sve treba za oporavak kose
   Ima dosta proizvoda preporučenih :)

   Delete
  2. Bacam se na dodatnu kupovinu ili narucivanje preko... Pozdrav :)

   Delete
 7. Vidim da se baš razumete u farbe, pratim Vas odnedavno, što se tiče plave, farbam se garnier-om(color naturalals) 101 i vidim da je to pun pogodak, međutim meni se boja brzo ispere. Želim da promenim boju, jel možete da me posavetujete kojom farbom da se prefarbam, želim da postignem tamno plavu nijasnu, kao što je ova sa slike(vidim da ima plave umetke, želim ovakvu svetlo smeđu ne u korenu nego na sredini kose)

  http://www.google.rs/imgres?sa=X&biw=1366&bih=600&tbs=simg%3ACAQSVgn3prAGHGbJYhpCCxCwjKcIGjAKLggBEgiHBdwE2QTaBBog4J5bOBZgeTfliQl0SXiGNodElvl14PjL7TlLnKiZdvkMCxCOrv4IGgAMIVOYtSVj6CKM&tbm=isch&tbnid=e0-0tjfIL47WvM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Fpin%2F90705379967977416%2F&docid=F7d5-dFWzcBz2M&imgurl=http%3A%2F%2Fmedia-cache-ec0.pinimg.com%2F736x%2F86%2F02%2F43%2F860243f95e01711da2757bce6b2188d7.jpg&w=700&h=952&ei=qa0DU-A75IjgBMGXgdgI&zoom=1&ved=0CDsQhBwwAA&iact=rc&dur=590&page=1&start=0&ndsp=27

  http://www.google.rs/imgres?sa=X&biw=1366&bih=600&tbs=simg%3ACAQSYgnRVI0z9tOlyhpOCxCwjKcIGjwKOggBEhTaBNkE8gTOBLgFyATCAdgEwwTBAhogxV18dQWldybnqQiSh7tHadqFZfm2oMNZrAwrrqJ3Sc4MCxCOrv4IGgAMIaSr7Nn3a6Oh&tbm=isch&tbnid=3V72sGiQAvtAhM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fszafiarenka.pl%2F47%2F4262204%2Fzmiana-da-rade.html&docid=4bvSFd6YbIKAtM&imgurl=http%3A%2F%2Fimg.szafa.pl%2Fforum%2F1%2Ffoto_cache%2F86b%2F088%2F75b%2F47c%2F861%2F258%2F00d%2F221%2Ff72%2F12a%2F60_500x640.jpg&w=480&h=640&ei=sa0DU9_wCobw4gSDk4HoCA&zoom=1&ved=0CDsQhBwwAA&iact=rc&dur=208&page=1&start=0&ndsp=2

  ReplyDelete
  Replies
  1. Poštalji sliku svoje kose da mogu okvirno da ti preporučim farbu :)

   Delete

  2. http://www.dodaj.rs/f/3F/Q7/1s2xlqkk/fotografija0721.jpg
   nadam se da sam dobro postavila ;)

   Delete
  3. Ja bih probala 8.71 sa 6%
   Ima je Koleston, ima i Free Limix :)

   Delete
  4. Hvala na odgovoru puno!

   Delete
 8. Dali je imate iskustva sa maskama za plavu kosu
  protiv zutih i narandzastih odsjaja?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koristile smo ali je to samo privremeno rjesenje i kratkotrajan efekat...

   Delete
 9. Pomagajte zabrljala sam.Do juce sam bila plavusa u pokusaju uvek vise zuta nego plava ali nije bilo lose.Kosa do sredine ledja frizerka je pre par meseci istanjila napravila stepene i definitivno mi upropastila kosu .Sva je postala bezivotna i iskidana.Juce odem kod drugog frizera osisam do ramena i ofarbam se u bakarno koju je pomesao sa srednje plavom.Duzina nije losa kosa izgleda zdravije ali boja....prvih par sati sam bila ponesena promenom ali jutros to nisam ja toliko mi je cudno ...kazu da mi dobro stoji..ali meni je kao da mi nesto tudje na glavi.Da li mogu sad skidati ovu boju a da ne ostetim kosu pa makar i na onu staru boju

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mozes probati skidačem farbe, Fama skidač je najpovoljniji.
   Ali pričekaj malo, navići ćeš se, svaka promena je mali šok :)

   Delete
 10. Nakon citanja posta resih i ja da vam postavim par pitanja :-)
  Farbam se u plavo vec duzi niz godina, poslednje dve koristim farbu davines 8.32 I hidrogen od 6%. Mnogo mi se svidja boja kose sa prve slike pa bih volela da izvucem tu nijansu? A moja prirodna je sveta, ide na pepeljasto nemam crveni pigment. Da li mozda da uzmem veci procenat hidrogena ili da promenim nijansu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne bih znala tačno, vidi da isprobavaš sve nijanse zlatne ili prirodne osmice sa 6% hidrogena (nemoj jači nema potrbe)
   Probaj 8.3 ili 8.0 :)

   Delete
 11. Moja prirodna boja kose je ova sa prve slike,br8 i skromno :) cu reci najlepsa boja i da sam ja najvefi debil bila sto sam se farbala ikada(bila sam duuuugo platinasto plava,nikakvi zuti odsjaji,nikada problem sa tim,samo sam pramenove izvlacila najobicnijom svetlijom farbom bez blansa jer mi je primalo najnormalnine sve svetle boje) a nekad sam se i farbala cela ali to je otprilike bilo to,a sada mi je ta boja kosa odvratna i nikada se ne bih vratila njoj jer sam konacno pustila svoju boju nakon mukotrpnog farbanja u tamnije:)Jer se sa jako svetle kose sve ispira:)A bila sam i brineta zbog toga:D naucila sam lekciju i posebno to da morate znati vase limite kad su boje u pitanju,ako ste crnka idite svetlije 2-3 nijanse ali nemojte uzalud da gorite kosu da biste bili plavusa,ili ako ste kao ja plavusa zasto ,avaj,zasto se farbati u tamno :D been there,done that:D ne bih ponavljala:) zadrzavam prirodnu 8icu dok ne osedim:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Prirodna osmica je najlepše nešto što si mogla dobiti :)

   Delete
  2. Hvala ti puno <3 :)

   Delete
 12. Moja prirodna boja kose je ova sa prve slike,br8 i skromno :) cu reci najlepsa boja i da sam ja najvefi debil bila sto sam se farbala ikada(bila sam duuuugo platinasto plava,nikakvi zuti odsjaji,nikada problem sa tim,samo sam pramenove izvlacila najobicnijom svetlijom farbom bez blansa jer mi je primalo najnormalnine sve svetle boje) a nekad sam se i farbala cela ali to je otprilike bilo to,a sada mi je ta boja kosa odvratna i nikada se ne bih vratila njoj jer sam konacno pustila svoju boju nakon mukotrpnog farbanja u tamnije:)Jer se sa jako svetle kose sve ispira:)A bila sam i brineta zbog toga:D naucila sam lekciju i posebno to da morate znati vase limite kad su boje u pitanju,ako ste crnka idite svetlije 2-3 nijanse ali nemojte uzalud da gorite kosu da biste bili plavusa,ili ako ste kao ja plavusa zasto ,avaj,zasto se farbati u tamno :D been there,done that:D ne bih ponavljala:) zadrzavam prirodnu 8icu dok ne osedim:)

  ReplyDelete
 13. Imam pitanje.
  Imam prirodnu boju kafenu, ali sad i imam dosta sede kose.
  Kad se farbam dobijem dosta bjelu boju naravno kde mi je sjeda kosa, a tamo kde jos imam kosu sa pigmentom mi ispada narandzasto. Koju boju mi preporučujete? I koji br. hidrogena?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Neku koja ima pepeljasto i violet u sebi. Potraži farbe sa tim rečima u nazivu. Recimo, znam da je Koleston 12/81 takva

   Delete
  2. Hvala vam na odgovoru. Znate mozda jos za koju boju što je takva? Pošto te Koleston boje nemogu da nadjem u slovenijiji.
   Ljep pozdrav

   Delete
  3. Mislim da postoje u Sloveniji, nekada ih je Prokozmetika distribuirala. Možda da se raspitaš. Ili potraži Davines farbe, Revlon takođe, Paul Michelle...

   Delete
  4. Hvala vam mnogo na odgovoru. Ljep dan

   Delete
 14. Imam onu facu sa upitnikom iznad dok gledam u ovaj krug sa bojama, pa bih te zamolila da mi objasniš kako da ga "čitam" :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lako, boja koja je suprotna, na primer, crvenoj, ubija crvenilo. Konkretno to je zelena, zeleni odsjaj je "pepeljasto" u farbama :)
   Žutilo ubija violet odjsjaj, nasuprot žute je violet :)
   Narandzasto ubija plavi odsjaj, nasuprot je plava, odnosno u farbama poznatija kao biserna :)

   Delete
 15. Zdravo! Da li mogu napravi preliv tako sto pomjesam violet i bisernu? Problem mi je i ridji i zuti odsjaj. U pitanju je farba Indola,da li znate nesto o njoj? Hvala

  ReplyDelete
  Replies
  1. Možeš. Ne znam mnogo o Indoli, znam da su je neki hvalili, ali za plave konkretno ne znam :)

   Delete
 16. Cao Monoklice, potreban mi je tvoj savet, Prirodna boja kose mi je neka pepeljasta, prelepa i ja resim da se farbam, ne znam koji djavo me naterao :( Farbala sam se sa garnier 8.1 i uvek dobijala neku zlatno zutu boju. Garnier 7.1 mi ispadne prelepo ali se odmah ispere taj pepeljasti ton i opet budem zlatna. Sta mislis da sad uzmem keune 6.1, da mi nije to pretamno? U sustini htela bih da dobijem neku boju slicnu mojoj prirodnoj i da pustim kosu da izraste, ne mogu vise ovako :(

  ReplyDelete
 17. i da, zaboravih...da li mogu da pomesam keune 6.1 sa keune 7.19?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mogla bi pomesati, ali vidi da li je 6 ili 7 blize tvojoj nijansi...

   I ja ludim od ispiranja pepeljastog, većinu meseca sam zlatno med boje što mi se uopšte ne dopada tako da ću da se prefarbam.

   Delete
 18. Pozdrav!
  Zanima me dali poznajete boje colorianne prestige? Trenutno koristim tu boju br:100/2. Al mi kde je moja prirodno kafena boja ispada pomalo narandjasta. Inače imam i dosta sede kose. Dali je ta boja ugodna za moj tip kose? Dali je potrebno da pomjesam sa jos kojiom? Hvala na odgovoru.

  ReplyDelete
 19. Pozdrav!
  Zanima me da li mi mozete reci koju bi farbu mogla da koristim da dobijem pepeljasto plavu bez zutila. Farbala sam se 3 godine sa Palette A10 i bila sam zadovoljna medjutim zadnja dva farbanja mi je izbijalo zutilo i ofarbala sam se sa Subrinom 80/8 tri puta i nisam zadovoljna sa bojom i dalje.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teško da ti to mogu preporučiti, jer samo moje iskustvo nije išlo u tom pravcu. Mogu pokušati da ti preporučim Koleston 12/81 ili Free limix 12.111 znam da su one baš baš jake za posvetljivanje. :)

   Delete
 20. Zanima me da li mi mozete reci kako da dobijem ovu boju ,ovako neku pepeljastu https://www.pinterest.com/pin/80079699593965572/ , http://thebeautydepartment.com/2013/10/hair-color-tone-talk-ashy/ sad sam svijetlo plava sa narandzastim pigmentom,unaprijed hvala :-)

  ReplyDelete
 21. Jel moze i meni mala pomoc:)
  I ja sam pokusavala da izvucem nesto pepeljasto pa sam ispala zuta. Nije bas kao na slici kriticno ali zuckasta sam.
  Mislim da bi mi bolje stajala svetlo plavu kao na slici pa da vidim jesam dobro skontala:) Treba da uzmem broj 8.8 jel tako? I koji hidrogen bi trebala da uzmem uz to i koju marku? Da li je Palet ok za ove nijanse ili bolje neka profesionalna? Hvala

  ReplyDelete
 22. meni treba pomoc,hocu iz 4 da predjem u 8 ili 9,jel mogu blansem izvuci bar nesto pre nego stavim zeljenu farbu,smucilo mi je 4.1 vec 2 godine a bila sam plavusa...nije mi bitno dal ce mi krajevi popucati jer i ovako cu skracivati kosu dosta...help

  ReplyDelete
  Replies
  1. Izvuci ce, ali predlazem da odes na guste pramenove nego sama kod kuce da radis.
   Plasim se da ces se unistiti, veliki je to prelaz... i bices narandzasta sigurno, ne ocekuj pepeljastu.
   Evo uputstvo za blans kupku ako se odlucis za ovaj korak sama
   http://sjajnakosa.blogspot.com/2013/08/izlazak-iz-crne-nemoguca-misija-u.html

   Delete
 23. pozz. ako može pomoć :) dosta sam imala crvenu boju i htjela sam izaći iz te boje. uradila sam blans kupku i prefarbala se sa garnier 7-plava. naravno ona je ispala smeđa. i sve ok :) al kako mi je bio cilj riješit se crvene nisam razmišljala o boji koju želim, a sada je to plava. pa me zanima da li moram opet uraditi blans kupku ili samo da se ofarbam sa plavom bojom?

  ReplyDelete
 24. Zdravo, moja kosa je inace tamno braon, medjutim kada sam je farbala ispala je kao neka pa svetlija ali to vuce na narandzasto, pogotovo na suncu dolaze do izrazaja te narandzaste nijanse i to mi jako smeta. Zanima me koju farbu sada da koristim da bih dobila otprilike ovu boju kose, i da li je moguce da kada se ofarbam da se taj narandzasti odsjaj iskoreni? http://www.dodaj.rs/f/1h/jW/3ZklhTR3/9/imagescaem8nxw.jpg P.S. moja prirodna boja kada je na suncu nema takav odsjaj

  ReplyDelete
 25. Recite mi sta mislite o farbi palette eE20.Imam problema sa narandzastim odsjaje prilikom farbanja pa me interesuje koji odsjaj daje ova farba?

  ReplyDelete
 26. Pozdrav moze pomoc htjela bih pepeljasto plavu tamnu 7 ili 8 ali bez zlatnog odsjaja uporno bi bude na tjemenu zlatno moze pomoc

  ReplyDelete
 27. Cao, potreban mi je savet :) Prirodna boja kose mi je svetlo smedja, ofarbala sam se prvi put pre mesec dana u Bordo farba Subrina a sada bih zelela biti plavusa pa me zanima kako to da postignem :)

  ReplyDelete